facebook
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació.Més informacióAcceptar
Total: 0,00€
Tornar

Dietes anti-còlics?

Dietes anti-còlics?
Si ets una mama que està realitzant lactància materna amb el seu nadó, i resulta que aquest té còlics, probablement ja has donat amb la teoria que cal controlar la qual cosa una menja. Hi ha un mite que diu que tot el que una mare menja el passa a través de la llet materna al seu petit. Per exemple, en menjar productes que generen gasos, la llet pot traspassar aquesta mateixa particularitat. Aquesta va ser la situació en què em vaig trobar jo quan donava pit a la meva filla, on em van treure tots els lactis, els vegetals verds i llegums.
No obstant això, val la pena veure si realment és així. Ja que a dia d'avui no hi ha cap estudi que corrobori que així sigui. Les mares tenim la tendència a inculpar-quan el nostre petit es troba malament. Però en aquest sentit ja no som només nosaltres, sinó que a més la societat i els falsos mites sembla que ho corroborin.
Amb la meva primera maternitat recordo que vaig deixar de menjar de tot: coliflor, mongeta verda, enciam, cigrons, llenties ... vaig acabar que només podia menjar arròs i pollastre. I la veritat, va ser molt dur perquè ... ja prou dur és el postpart com per a sobre posar-li més traves.
Cada vegada hi ha menys articles que parlen de com els aliments produeixen gasos, així que entiendemos que a poc a poc anem normalitzant i sent més estrictes amb el que s'ha verificat.

El pediatre Carlos González (President de ACPAM (Associació Catalana Pro Alletament Matern) va dir el següent:
"La llet materna és la via per la qual els nadons s'acostumen a reconèixer i apreciar els sabors de la dieta. Per tant, el millor és que la mare mengi de tot (de tot el que sol ella menjar, és clar; tampoc cal iniciar-se en la cuina malaia oa la nigeriana), i així el nadó s'acostuma al que més tard menjarà amb la família.
 
No s'ha fet, que jo sàpiga, cap estudi sobre els llegums i els gasos. Ni crec que es faci, perquè el mite és tan insostenible que no val la pena fer estudis
 
Els llegums produeixen gasos perquè contenen polisacàrids no absorbibles que passen a l'intestí gros, on són fermentats pels bacteris. Si aquests polisacàrids no són absorbibles, no poden passar a la llet. I el gas en si tampoc pot passar a la llet. L'única manera de passar des de l'intestí a la llet seria a través de la sang: d'una sang amb bombolles i una llet amb bombolles. I no, en la llet no hi ha gas. "

Kusi Wawa treballa amb Fisio alleta, un centre de referència per a la cura del nadó a Sabadell; i Carolina, la seva assessora de lactància, ens comenta el següent:
"Quant a dietes, l'únic que tenim més comproveu és que sembla que el gust sí que pot veure alterat / modificat per certs aliments, però no vol dir que suposi un problema. En principi, el nadó està acostumat a la dieta de la mare ja durant l'embaràs, on a través del líquid amniòtic va coneixent els sabors de l'alimentació de la mare. Carlos González diu que el sol coneix un que es va realitzar sobre l'all i el resultat va ser que la llet feia olor de all, però als nens els agradava. Llavors, la informació que tenim a hores d'ara és que si pot canviar el gust però no té per què molestar al nen. El que sí està clar és que no el perjudica, tot el contrari, li fa aprendre a provar diferents gustos de la dieta familiar.
Hem de tenir cura amb culpabilitzar a l'hora de donar pit perquè les mares tenim un component 'masoquista' o 'culpabilitzant' i quan observem un comportament diferent en el nadó el primer que solem pensar és en què hem fet nosaltres perquè el nadó actuï així , i si donem teta, el pensar si hem menjat o begut alguna cosa que pugui respondre a aquest comentari és molt molt freqüent. A vegades l'encertem, però en altres estem deixant passar altres aspectes. Cal observar el nadó i veure quines altres coses han pogut influir en aquest comportament (calor, fred, son, temps entre preses, visites, estímuls ... etc). "

L'únic aliment que tenim constància que pot generar problemes amb el nadó és la ingesta de lactis. Però no és un tema de generació de gas sinó un tema d'intoleràncies o al·lèrgies a la proteïna de la vaca.

Per veure si realment cal deixar de consumir làctics serà important fer un període de test. Deixa de prendre'ls per unes dues setmanes i observa si el seu comportament millora. Si no veus una millora, es que els còlics sens dubte no provenen de la llet de manera que ja pots tornar a ingerir-los. Si veus que realment té menys episodis de plor, apunta-ho i comenta-ho al pediatre. Quan sigui més gran i ja no prengui pit, pot ser una informació interessant a l'hora de decidir què llet donar-li.

És per aquesta raó que veiem que, en qualsevol cas, la dieta de la mare s'ha de variar molt poc. Si et dóna la sensació que en menjar alguna cosa diferent teu nadó reacciona pitjor, has de deixar passar un temps i tornar-lo a menjar observant si té la mateixa reacció. Només així, sabràs si realment està incòmode pel menjar.

De fet, en Kusi Wawa creiem que el còlic no és un tema purament intestinal. A l'inrevés, és una barreja de dolor intestinal amb un component molt emocional. Els nadons arriben al final del dia carregats d'estímuls i estan cansats. No saben com gestionar aquestes sensacions i trenquen en el plor desesperat. És per això, que moltes vegades poc té a veure amb el que ingereixen.

Si el teu bebè té còlics el millor que pots fer el següent:

- Segueix unes rutines molt marcades, que afavoreixin el descans del nadó
- Porteja molt. Permet que el nadó estigui més relaxat al llarg del dia
- Realitza massatges anticólicos durant el matí
- Quan el nadó trenqui en plor, aplica el Mètode Kusi Wawa.

El mètode Kusi Wawa combina l'aplicació de calor a la panxeta del nadó per alleugerir-li el dolor amb l'aromateràpia per relaxar i el contacte. La combinació de tots aquests aspectes, el nadó es relaxa i aconseguiràs que deixi de patir.

Si t'interessa i vols conèixer més sobre el Mètode Kusi Wawa, fes click aquí.

Si vius a Sabadell i vols que Carolina t'ajudi amb la lactància del teu nadó, fes click aquí i busca la seva direcció.
Compartir